Festiwal Nauki 2025 logo Strona 1 Zapraszamy na spotkania festiwalowe w sobotę, 27 września!


9.00 Mikroświat na naszej skórze – bakterie skórne: pasażer na gapę czy przyjaciel? - dr Elżbieta Jagielska, Pracownia Inżynierii Białek
Opowiemy o dobrych i złych mieszkańcach naszej skóry oraz o nowoczesnych terapiach celowanych, które mogą modyfikować jej mikroflorę. Odpowiemy też na pytanie – czy jest alternatywa dla antybiotyków?

10.00 Trauma w genach jak doświadczenia kształtują nasz epigenom i co możemy z tym zrobić - dr hab. Monika Słupecka-Ziemilska, prof. IMDiK, Zespół Kliniczno-Badawczy Epigenetyki Człowieka
O tym, jak trauma wpływa na nasz organizm na poziomie molekularnym, jakie mechanizmy stoją za dziedziczeniem traumy, jaka jest biologiczna rola powstawania modyfikacji epigentycznych oraz co możemy zrobić by przerwać ten proces, poprawić nasze samopoczucie i zdrowie.

11.00 Tajemnice wewnętrznego zegara: Jak cykl dobowy wpływa na nasz mózg - dr Magdalena Cieślik, Zakład komórkowej Transdukcji Sygnału
Ciągłe zmęczenie? Wahania nastroju? To nie przypadek: sztuczne światło lub ekrany smartfonów mogą rozregulować zegar biologiczny. Przyjdź i dowiedz się, co rozstraja Twój zegar i jak go zsynchronizować.

12.00 Bestia i piękna – o gąsienicach, poczwarkach i … motylach - dr Kryspin Andrzejewski, Zakład Fizjologii Oddychania
Szczypta wiedzy o metamorfozie motyli z odrobiną informacji o ich bioróżnorodności, przyprawiona tym i owym… gdzie szukać, jak hodować, dbać, fotografować i chronić. Ciekawostki i porady dla każdego.

13.00 Mysz w depresji? Czego mogą nauczyć nas zwierzęce modele tej choroby? - dr Marta Obara, Zakład Neurotoksykologii
Jakie odkrycia zawdzięczamy „smutnym myszom”..? Czyli o tym, jak modele zwierzęce wspierają postęp w badaniach nad depresją.

14.00 Pysznej kapucziny życzę – dlaczego Włosi piją cappuccino tylko do południa? - dr Krzysztof H. Olszyński, Pracownia Behawioralno-Metaboliczna
Cappuccino stanie się punktem wyjścia dla rozważań o tym, dlaczego preferujemy pewne składniki żywności nad inne. Omówiona zostanie kwestia własnych preferencji smakowych, różnica między nietolerancją a alergią pokarmową.

15.00 Kryminalne zagadki IMDiK – doktoranci
W instytucie badawczym doszło do przestępstwa – skradziono tajne wyniki badań. Na miejscu znaleziono ślady biologiczne i odciski palców. Odkryj, jak nauka pomaga rozwiązywać zagadki kryminalne!

REJESTRACJA

Zapraszamy!